@Koem Οταν ένα γεφύρι δεν ειναι φτιαγμένο για να πηγαίνουν τα αυτοκίνητα απο πάνω, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα για το γεφύρι να παιρνάμε απο κάτω η απο δίπλα. Εγώ το κάνω συχνά απο το γεφύρι της Στρόμης πηγαίνοντας στο Μαυρολιθάρι εδώ και 15 χρόνια αφήνοντας το δόλιο το γεφύρι στην ησυχία του.
@Tirol Να ξεκαθαρίσουμε ότι το 4χ4 δεν είναι άθλημα. Τα off road αθλήματα που δεν περιλαμβάνουν πατημένους χωματόδρομους γίνονται σε πίστες φτιαγμένες απο μπουλντόζα για το σκοπό αυτο και μπορεί να είναι μέσα σε μία πόλη.
Υπάρχουν αγώνες σαν αυτό που θα κάνει η ΕΛΠΑ το ΣΚ στη περιοχή σε πατημένους χωματόδρομους που κάνουν πολύ μεγαλύτερη φασαρία και τρομάζουν και τα ζώα , δεν βλέπω κανέναν να αντιδρά και να το καταγγέλει. Το 4χ4 είναι όχημα το οποιό ο κάτοχος του ανάλογα με το χαρακτήρα του και την καλή η κακή κουλτούρα που έχει το οδηγεί για να φτάσει σε σημεία που με αλλο μέσο είναι αδύνατον είτε για να κάνει εργασίες ( utility vehicle), απαιτεί γνώσεις και ικανότητες πέρα απο αυτές ενός απλού καθημερινού οδηγού. Στην διαδικασία αυτή υπάρχουν κανονισμοί και διαδικασίες/εργαλεία που έχουν σκοπο την προστασία της φύσης, του ιδίου και των γύρω του. Φυσικά δεν θα αναλύσω τιποτα εδώ.
Απλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το αν είμαστε κακοτροποι, στενοκέφαλοι και αρνητές κάθε κανόνα η περιορισμού δεν εξαρταται απο την ετικέτα που διαλεγουμε πχ, τετρακίνητος, οικολογος κλπ αλλά απο το χαρακτήρα μας. Επίσης το να είσαι τετρακίνητος δεν ειναι απαραίτητο οτι δεν είσαι και φίλος της φύσης το αντίθετο, όπως επίσης μπορεί να είσαι τετρακίνητος για να αποδείξεις κάτι πχ ότι είσαι πετυχημένος κοινωνικα κλπ κλπ.
Απο εκεί και πέρα το να μου λες ότι αποφεύγεις να πατήσεις εκτός μονοπατιού ανεβαίνοντας σε ένα βουνο, ισχύει και στα τετρακίνητα όπου ποτέ δεν βγαίνεις απο χαραγμένο δρόμο όταν υπάρχει και εφόσον δεν έχει κάποιο κίνδυνο (πχ σαθρό έδαφος). Τα φυτά δεν κινδυνέυουν απο το περιστασιακο πέρασμα ενός περάστικου περιπατητή, ζώου (έχεις δεί τι κάνουν τα αγριογούρουνα; που όμως τελικά ειναι πολύ καλό γιατί το χώμα αερίζεται γύρο απο τα δέντρα) η τις ρόδες ενός οχήματος ( δίτροχου

, τετράτροχου κλπ). Υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι πολύ σοβαροί και προέρχονται απο μαζικές επεμβάσεις στη φύση.
Στη πράξη απο τα χιλιάδες 4χ4 που έχουν πουληθεί, ούτε το 0.2% δεν κάνει off road και τωρα εκεί που είναι η βενζίνη σχεδόν ούτε αυτοί. Οπότε ας μή γινόμαστε υπερβολικοί.
Νομίζω οτι ο πραγματικός και όπως ανέφερα σεβαστός, λόγος που αντιδράς τόσο φανατικά για το θέμα αυτό είναι εκεί που αναφέρεσαι στα "κονσερβοκούτια" που δεν θέλεις ούτε να τα βλέπεις. Στη πραγματικότητα όλοι μας εχουμε τέτοια προβλήματα με πράγματα ή ανθρώπους που δίκαια η άδικα δεν γουστάρουμε να βλεπουμε αλλά δε το κάνουμε και θέμα

ούτε προσπαθούμε να τεκμηριώσουμε την απαγόρευσή/εξαφάνιση τους

.
Σχετικα με το καφε στο Καταφύγιο εγώ βάζω και το cheesecake της Μαρίας.
Τα λέμε...
Φιλικά